fizetési felszólítást küldeni

Fizetési felszólítást küldeni

Publikálva: at 09:49
299 0

A tartozás behajtásának folyamata fizetési felszólítás elküldésével kezdődik. De már itt is hibázhatsz azzal, hogy nem vagy elég precíz és előrelátó. Figyelj, mert olyan tanáccsal fogunk szolgálni, amelyek a kezdeti értesítést a lehető leghatékonyabbá teszik, ami viszont még sikeresebbé teszi a jövőbeli gyűjtést.

 • Mielőtt nekiállsz a fizetési felszólítás megírásának, vedd elő azokat a papírokat, dokumentumokat, amelyek megalapozzák a követelésedet. (Ha ilyen nincs, gondold végig, mikor – mi – hogyan történt, és ki fogja ezt tanúsítani? Ha nincs ilyen személy, akkor csak a szerencsére bízhatod magad!)
 • Ha felállítottad a tényállást (a jogászok  is így mondják), akkor az alábbiakat mindenképpen írd bele a felszólító leveledbe:

  –  Mikor történt köztetek mindaz, amire alapítod, hogy tartoznak neked (mikor írta alá a szerződést, mikor állapodtatok meg az árban, díjban, milyen fizetési határidőben maradtatok stb.).

  –  Mikor beszéltél az adóssal és mikor küldtél levelet, hogy fizesse vissza amivel neked tartozik. És erre ő mit ígért neked, akkor, milyen fizetési határidőt vállalt?

  – Írd meg, hogy neked is ugyanolyan szükséged van a pénzre, mert másra akarod költeni, amiben most az adósod akadályoz téged. Ezt ugyanis nem teheti meg veled, ha mégis megteszi, meg kell térítenie számodra az ezzel okozott kárt.

  – Szabj egy utolsó határidőt, és tégy ajánlatot. Például ha 3 napon belül neked készpénzben kifizeti, akkor nem számítasz fel kamatot, vagy nem fogsz ügyvédhez fordulni, vagy behajtó céghez.

  – Megígérheted, hogy részletekben is fizethet, de csak ha erről egy fizetési haladékról szóló megállapodást írtok alá, és az aláíráskor a tartozás 15-20%-át meg is fizeti részedre. Ebben az esetben számíthatsz nyugodtan fel kamatot a többi részletre, hiszen ha bankba tennéd a pénzt, neked is jobban kamatozna.

 • Várd meg, hogy az adósod átvette -e a levelet, és írd fel a naptáradba a leveledben adott határidőt. Így te is pontosan tudni fogod, hogy mit kértél az adósodtól. Ha ugyanis te sem tartod nyilván a saját határidőidet, mit vársz tőlünk, hogyan segítsünk még?
 • Ha egy jó felszólítást küldtél, de mégsem jutsz a pénzedhez, akkor telefonon is hívogasd az illetőt. Ezt ugyanis senki nem szereti, és előbb – utóbb úgy is megfogja unni, majd és inkább annak nem fizet, aki nem macerálja őt, neked pedig igen.
 • Ha az adósod egy cég, fordulj jogászhoz, ott számos lehetőség áll még rendelkezésedre a felszólításon kívül (felszámolási kérelem, per, végrehajtás – attól függ, mi a tartozás tárgya).

Érdekelhet még

hitel felvétel

Hitel Felvétel

Publikálta - 2022-08-15 0
Mivel vannak olyan helyzetek, amikor nem rendelkezünk elegendő pénzügyi forrással céljaink eléréséhez, kidolgoztuk a kölcsönök koncepcióját. Az elmúlt években maga…
százalékot számolni

Százalékot számolni

Publikálta - 2024-02-06 0
A százalékok nagyon sok helyen ott vannak, a hiteltörlesztésnél, a banki kamatoknál, a fizetésemelésnél, az akcióknál, így azért nem árt…
tojás főzése

Tojás főzése

Publikálta - 2022-11-21 0
Helyezd a tojásokat hideg vízzel  megtöltött lábasba. A víznek el kell lepnie a tojásokat legalább 2 cm-vel. Forrald fel lobogó,…
tippmix fogadás

Tippmix Fogadás

Publikálta - 2022-07-30 0
A fogadások egyik típusa a Tippmix. A hetente kétszer kiadott egyetlen szelvény lehetővé teszi, hogy több eseményre fogadjon. Az alábbi…
francia manikűr készítése

Francia Manikűr készítése

Publikálta - 2022-08-25 0
Könnyen alkalmazható francia manikűr lépésről lépésre. 1 lépés:  A maradék körömlakkot körömlemosóba mártott vattakoronggal törölje le. 2. lépés: Mossuk meg…