csomag feladás

Csomag feladás belföldön

2017 0

A Magyar Posta az a szolgáltatás, amelyet akkor kell igénybe vennie, ha Magyarországon belül szeretne csomagot feladni.

Lépések:

 • Csomagold be a küldeményt!  A törékeny tárgyat csomagold be buborékfóliába vagy más védőanyagba, és szükség esetén a postázás előtt alkalmazzon töltőanyagot (például újságpapírt vagy nikecellet). Ezután csomagold el egy szilárd, sérülésmentes falú, írástól és jelölésektől mentes dobozba. Ha viszont csak színes, mintás dobozunk van, akkor a dobozt csomagoljuk be fehér vagy barna színű háztartási csomagolópapírba. A dobozt erős, széles ragasztószalaggal zárjuk le, illetve a csomagolópapírt is ezzel rögzítsük.
 • Tegyünk rá egy címkét! A doboz egyik lapos oldalára írjuk fel a feladót (azaz a nevünket és a címünket) és a címzettet (név és konkrét szállítási cím) tollal vagy filccel, mintha egy borítékot címeznénk.
 • Feltétlenül töltsd ki a szállítási címkét! A postahivatalban kaphatsz feladóvevényt, amely a csomag kísérőleveleként szolgál. A címkén szereplő címnek pontosan meg kell egyeznie a csomagon szereplő címmel. Ne felejtsd el feltüntetni a helyes szállítási címet, és pipáld ki a csomagodat leíró négyzetet. Értéket nincs szükség feltüntetni.
 • Az MPL Postacsomag egy hagyományos csomag, amely legfeljebb 20 kg-os küldeményekhez használható, és amely az esetek 80%-ában a feladást követő első munkanapon, 95%-ában pedig a feladást követő harmadik munkanapon érkezik meg. A feladóvevényen megadhatja a lakossági kézbesítést (ebben az esetben a postás üzenetet hagy a címzettnek, hogy vegye át a csomagot a postahivatalban) és a különleges kezelési utasításokat (ha a csomag törékeny vagy nehézkes).
 • Adjuk fel a csomagunkat! A feladóvevénnyel együtt vigyük el a csomagot a postára. A postán a feladóvevény további rubrikáit számítógéppel töltik ki, majd a feladóvevény egyik példányát egy kis zacskóba teszik, amit aztán felragasztanak a doboz egyik oldalára. Továbbá ha törékeny a csomag, akkor egy erre figyelmeztető matricát is ragasztanak a dobozra. A csomagot lemérik, és ennek függvényében kell fizetnünk a csomagküldő szolgáltatásért (pl. 2 kg-ig 1 000 Ft, 10 kg-ig 1 290 Ft /2013-ban érvényes tarifák/). Azonban ha például törékeny vagy terjedelmes a csomag, akkor felárat (az alapdíj 50%-át) kell fizetnünk.

Tippek:

 • A postán beszerezhetünk különböző méretű, hivatalos MPL dobozokat, amelyeket csak össze kell ragasztanunk, és meg kell címeznünk.
 • A tértivevény kérése többe kerül, de így biztosan tudja, hogy a csomagot a címzett megkapta. A címzett visszautasíthatja a tértivevény aláírását, ha nem akarja átvenni a csomagot, a postás pedig a tértivevényt a címzettnek szóló kézbesítés bizonyítékaként fogja használni. A posta átadja nekünk a tértivevény másolatát, ha a csomagot kézbesítették és a címzett átvette.
 • Felár ellenében „értéknyilatkozatot” is készíthet. Ha valami költséges dolgot kell postáznia, vagy csak extra óvatos szeretne lenni, ez lehet a legjobb megoldás. Ha csomagja elveszik, megsemmisül vagy megsérül a szállítás során, a posta a kézbesítési bizonylaton és magán a csomagon feltüntetett értéket megtéríti Önnek.
 • Az MPL Üzleti csomagot is igénybe vehetik magánszemélyek. Ennek keretében számos kiegészítő szolgáltatás közül választhatunk, például PostaPontra történő szállítást, szombati napon való kézbesítést vagy éppen smsben/e-mailben történő értesítést.
 • Ha nagyon sürgős egy csomagunk kézbesítése, akkor választhatjuk a Gyorspostát. Ilyenkor akár háznál, vagy kijelölt postán felveszik a csomagunkat és az másnap 9, illetve 12 óráig megérkezik a címzetthez, de az ún. „Távolsági aznapi” szállítás esetén már a felvétel napján is kézbesítik a csomagunkat. Ha a Gyorspostát választjuk, akkor a csomagra rá kell ragasztani az EMS címiratot.
 • A többi futárszolgálathoz hasonlóan működik az ún. MPL Futárszolgálat. A futár a címünkön felveszi a csomagot, amelynek kézbesítési idejéről mi rendelkezhetünk, de a kézbesítése során akár a címzést is megváltoztathatjuk, telefonon pedig tájékoztatást is kérhetünk a sikeres kézbesítésről.

 

 

Érdekelhet még

klímaberendezést tisztítani

Tisztítani a klímaberendezést

Publikálta - 2024-02-20 0
A klímaberendezések megfelelő működéséhez és élettartamának meghosszabbításához rendszeres tisztításra és karbantartásra van szükség. A jól karbantartott klímaberendezések nem csak tovább…
kotyogós kávéfőző

Kotyogós Kávéfőző használata

Publikálta - 2022-09-21 0
Az olaszok túlnyomó többsége minden nap kotyogót használ a reggeli feketekávé elkészítéséhez. Tudja meg, honnan származik és hogyan működik a…
a ház hőszigetelését ellenőrizni

A ház hőszigetelését ellenőrizni

Publikálta - 2023-07-20 0
Különösen a régebbi otthonok hajlamosak a nem megfelelő vagy egyáltalán a szigetelésre. A rossz szigetelés számos problémához vezethet, amelyek közül…