csoki olvasztás

Csokit olvasztani

501 0

Ha a csokoládét a sütéshez, díszítéshez vagy más kulináris törekvésekben szeretnéd felhasználni, csak meg kell olvasztanod. Itt találod a csokoládé mikrohullámú sütőben és gőz fölött történő megolvasztásához szükséges utasításokat.

Gőzfürdős csokiolvasztási módszer

  • Válaszd ki a megfelelő edényeket. Válassz két edényt, az egyik legyen az amiben a vizet fogod melegíteni, célszerűbb egy nagyobb edényt választani, a másik egy kisebb legyen ebbe kerül majd a csokoládé. A kisebb edény olyan legyen, hogy a nagyobb edénybe ne essen bele és az alja bele se érjen a vízbe.
  • Töltsd meg a nagyobb edényt vízzel.  Körülbelül 2-3 centi magasságig töltsd meg vízzel a nagyobb edényt. Ügyelj arra, hogy amikor a két edényt egymásra helyezed, a víz ne érintkezzen a kisebb edény aljával.
  • Melegítsd fel a vizet. A vizet közepes lángon melegítsd fel, addig amíg el nem kezd forrni. Ne hagyd, hogy nagyon forrjon mert ha túl meleg a víz akkor tönkre teheti a csokoládét.
  • Törd fel a csokoládét. Kisebb darabokra törd fel a csokit, és tedd bele a kisebb edénybe. Azért jó ha kisebbre töröd a csokit, mert így jobban és egyenletesebben tud felolvadni.
  • Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edény felé: Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edényre úgy, hogy a gőz a kisebb edény alját elérve melegítse a csokoládét. A kisebb edénybe ne engedd, hogy kerüljön vízcsepp, mert a víz megváltoztatja a csokoládé állagát és tönkre is teheti.
  • Keverd a csokoládét. Keverd a csokoládét valamilyen hőállú spatulával, vagy fakanállal, amíg el nem olvad teljesen és az állaga sima nem lesz. Ügyelj arra, hogy a víz nehogy nagyon forrjon!
  • Vedd le a tűzről: Amikor a csokoládé teljesen felolvadt és sima állagú, vedd le a kisebb edényt a nagyobb edényről. Óvatosan távolítsd el a kisebb edényt, mert a nagyobb edényből kiáramló gőz megégetheti a kezed.
  • Használd fel a csokit: Most már, hogy kész van a felolvasztott csokoládé már fel is használhatod.

Csokiolvasztás mikrohullámú sütőben

  • Törd fel a csokoládét. Törd fel a csokoládét kisebb darabokra és olyan tálba tedd bele amit lehet mikrohullámú sütőben melegíteni. Itt is figyelj rá, hogyha kisebb darabokra töröd a csokoládét akkor hamarabb olvad el egyenletesen.
  • Mikrohullámú sütőben olvasztás. Helyezd az edényt a mikrohullámú sütőbe, és állítsd alacsony teljesítményre (a névleges teljesítmény kb. 20-30%-ra). Melegítsd a csokoládét 20-30 másodpercig, majd vedd ki és keverd meg.
  • Ismételd meg az előző lépést. 15-20 másodperces intervallumokban ismételd meg a melegítést és a keverést is, addig amíg a csokoládé fel nem olvad és sima állagú nem lesz. Fontos, hogy ne melegítsd túl a csokoládét, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti.
  • Használd fel a csokoládét: Most, hogy a csokoládé felolvadt és megfelelő állagú, arra használhatod amire szeretnéd.

Érdekelhet még

padlizsán tartósítása

Padlizsán tartósítása

Publikálta - 2023-03-11 0
Padlizsán télire elrakva, tartósítószer nélkül! HOZZÁVALÓK: padlizsán, olaj, jód nélküli só, ELKÉSZÍTÉS: Parázs felett süssd le a padlizsánt, pucold meg,…
almás lepény

Almás lepény

Publikálta - 2023-01-12 0
       A tésztához: 0,6 dkg sütőpor 40 dkg liszt 20 dkg vaj 4 ek porcukor 2 db tojássárgája…
majonézes tonhalkrém

Majonézes tonhalkrém készítése

Publikálta - 2022-09-27 0
HOZZÁVALÓK: 2doboz tonhalkonzerv kevés citromlé só bors 1fej vöröshagyma 1csok petrezselyemzöld 3ek majonéz 4ek joghurt Elkészítése: A lecsepegtetett tonhalat tegye…
kacsamáj sütése

Kacsamáj Sütése

Publikálta - 2022-08-17 0
„(…) a kétlábúak máját lehet sózni munka közben, de a négylábúakét nem sózzuk”. Készítsünk sót és borsot a sütéshez, és…
sárgatúró

Húsvéti sárgatúró

Publikálta - 2022-10-24 0
Hozzávalók: 0.5 l tej 5 db tojás (ahány dl tej, annyi tojás) 2 ek cukor (ízlés szerint) 1 ek vaníliás…