málna gondozása

Málna gondozása

727 0
  • A málna napos, részben árnyékos helyen érzi jól magát, mivel éréskor bőséges fényt és meleg környezetet igényel, de a vegetatív növekedési szakaszban hidegebb környezetet.
  • A rendkívül napos, csapadékszegény vagy csapadékmentes helyen a gyümölcs megperzselődhet. Az is döntő fontosságú, hogy szélvédett helyet találjunk, mivel télen fagykárokat okozhat, nyáron pedig letörheti a hajtásokat.
  • A májustól júliusig tartó hónapok, amikor a málnahajtások fejlődnek és a gyümölcsök érnek, az év legszárazabb hónapjai. Nagyon fontos, hogy a megfelelő talajban termesszük, mert állandó, bőséges öntözést igényel, de nem tűri az állóvizet
  • Ha a kerti talaj nem tápanyagban gazdag, mély, jó vízelvezetésű, lazább szerkezetű és savanyú, akkor a málna ültetése előtt érdemes elvégezni a szükséges módosításokat.
  • Mivel a málna hajlamos a gyomosodásra, ezért a málnával kapcsolatos teendők között a gyomeltávolítás is kiemelt helyen szerepel. Erre mindenképpen figyeljünk oda, mert a gyomok elvonják a növénytől a vizet.
  • A málnát érintő gyakori kártevők és betegségek közé tartozik a málnamozaik, a botritisz, a didymo, a málnahervadás és a málnaszárfúró.
  • Ha a „nehézségek” ellenére mégis kedvet kapott a málna ültetéséhez, akkor választhat az egyszikű nyári málna és az őszi kétszikű málna, más néven folytontermő málna között.

A málna ültetése:

  • Ha málnát szeretne termeszteni, az ősz és a kora tavasz a legjobb választás. Az első teendő a kertben a málnacsemeték helyének kiválasztása, szem előtt tartva mind a saját, mind a tartószerkezet igényeit.
  • Két vagy három sor, két erős oszlop közé fűzött drótot használhat a málnarudak alátámasztására.
  • Ültetés előtt lazítsa meg a talajt 40-50 cm mélységig, és adjon hozzá komposztot vagy trágyát. A málnarudakat egymástól 45-60 cm távolságra ültesse a frissen ásott gödrökbe, amelyek nem túl mélyek és nem is túl sekélyek.
  • A konténerben termesztett málna sikeres ültetéséhez ásson egy olyan gödröt, amely kétszer olyan mély és széles, mint a konténer. A sorok között legalább 1,2 m távolságot tartson.
  • Töltsük fel a gödröket földdel, ez lehet savanyú virágföld is, majd pedig alaposan öntözzük be a málna töveket és később se feledkezzünk el az öntözésről.

Érdekelhet még

a ház hőszigetelését ellenőrizni

A ház hőszigetelését ellenőrizni

Publikálta - 2023-07-20 0
Különösen a régebbi otthonok hajlamosak a nem megfelelő vagy egyáltalán a szigetelésre. A rossz szigetelés számos problémához vezethet, amelyek közül…
bazsarózsa nevelése

Bazsarózsa Nevelése

Publikálta - 2022-08-31 0
Hogyan kell termeszteni és ápolni a bazsarózsát, a profik szerint: A bazsarózsa (Paeonia) édes illatával és élénk virágaival gyorsan meghódította…
az autót télen ápolni

Az autót télen ápolni

Publikálta - 2024-02-13 0
A téli hideg ugyanis nem csak az emberi szervezetet terheli meg. A zord időjárás bizony az autónkon is nyomot hagy.…
megszabadulni a molyoktól

Megszabadulni a molyoktól

Publikálta - 2023-06-26 0
A molyok bárhol problémát jelenthetnek, ahol élelmiszert tárolunk, beleértve a hűtőt és a kamrát, valamint a szekrényt, ahol apró lyukakat…
mikulásvirág

Mikulásvirág gondozása

Publikálta - 2022-11-04 0
Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan ápolhatod és szaporíthatod a tél kedvencét, a mikulásvirágot. Az egyik legnépszerűbb téli szobanövény a mikulásvirág.…