ulti

Ulti használata

491 0

A magyar kártyajáték, az Uulti (néha Ultimo) régi kedvenc. Bár egy kis szerencse is közrejátszik benne, a logika és a kombinatorikai képességek is szükségesek a sikerhez ebben a játékban. Ismerd meg a játék csínját-bínját ennek a cikknek a segítségével.

A játékhoz szükség van:

  • 3 vagy 4 játékosra (utóbbi esetben minden körben egyikük kimarad és ő az osztó).
  • Egy 32 lapos magyar kártyára
  • Pontjegyzésre alkalmas papír, és/vagy pontszámolásra alkalmas pénz, gyufa, bab…

A játék menete az óramutató járásával ellentétes irányba történik. Az osztótól balra ülő személy megemeli a paklit, az osztó mindenkinek 10 lapot oszt és a jobbra ülő kezd. Aki kezd, az kapja a képpel lefelé fordított két lap – más néven talon – első megtekintésének lehetőségét.

A játék célja, hogy az adott fordulóban a játékos a legtöbb pontot (általában pénzt) szerezze meg.

Játék menete:

  1. Miután két további kártyát (vagy ugyanazt a kártyát) képpel lefelé a talonba tett, a talonra pillantó játékosnak ki kell mondania (vagy licitálnia) valamit. A talon első nézője határozza meg a licitálást. Minden következő játékosnak lehetősége van arra, hogy felvegye a talon-t és magasabb tétet tegyen, mint az előző játékos, vagy passzoljon. Ha az előző licit alacsonyabb vagy azonos volt, akkor ennek magasabbnak kell lennie. Hasonló a helyzet a harmadik résztvevő esetében is. Minden játékosnak, beleértve azt is, aki az első licitet tette, lehetősége van arra, hogy az aktuálisnál magasabb ajánlatot tegyen, és ezzel új licitálási kört kezdeményezzen. A bemondó elrejti a talon-t a játék végéig, amikor mindenki megcsodálhatja.
  2. Az első fordulóban a nem piros trombitára licitáló játékosnak meg kell adnia az adu színét, és el kell dobnia egy lapot. Amikor a második és harmadik játékosra kerül a sor, be kell jelentenie a nála lévő „belsőket” (ugyanazon szín királya és felső lapja), amelyek értéke 40 az adu színéből és 20 egy másik színből. Egy másik lehetőség a kontrák kijátszása, amelynek célja, hogy a bejelentés pontszámát egy vagy több ponttal növelje, hogy nagyobb összeget nyerjen. A bemondónak ekkor lehetősége van arra, hogy a második kör elején egy második számlálót tegyen, amivel esetleg még egyszer megduplázza a pontszámot. A talon-t megtekintő játékosnak ezután kell bemondania, miután két további kártyát (vagy ugyanazt a kártyát) képpel lefelé a talonba (vagy a licitbe) helyezett. A licitálás azzal kezdődik, aki elsőként került a talonba. A játékosok sorban dönthetnek úgy, hogy a talon felemelésével növelik az előző játékos tétjét, vagy passzolnak. Ennek a licitnek nagyobbnak kell lennie, ha az előző alacsonyabb vagy egyenlő volt. A harmadik személy hasonló helyzetben van. Új licitálási kört bármelyik játékos indíthat, beleértve azt is, aki az első licitet tette, egy olyan licitálással, amely magasabb az aktuálisnál. A talon-t a játék végéig a bemondó rejti el, amikor is mindenki megmutatja és megcsodálhatja.
  3. Lejátszás: A lényeg: színre színt, ha nincs, akkor adut kell rakni. Mindig kötelező felülütni (amennyiben van rá lehetősége) a lerakott kártyát a soron következő játékosnak. Aki viszi az adott kört, az a kártyákat lefordítja és maga elé leteszi, majd újra hívó pozícióba kerül.
  4. A végelszámolásnál a tizedik és egyben utolsó forduló győztese további tíz pontot kap. A számolás a 10. forduló után kezdődik, amelynek célja, hogy eldöntse, ki nyeri a „játékot” vagy a teljes játékot (passz, piros passz) (passz, piros passz). Minden ász és 10-es, beleértve a betéteket is, 10 pontot ér, az utolsó ütés is 10 pontot ér, és a kihívók összpontszámát a bemondó összeveti. A játék pontozásánál az a játékos győz, aki a legtöbb pontot gyűjti. Egy pont jár automatikusan, míg az ellenféllel szembeni 100 pontos győzelem kettőt ér. A védekező játékos a talonban lévő tízeseket és ászokat is jóváírják.
  5. Az 1. forduló előtti feladáshoz a licitben megállapított fogadási pontok kifizetése szükséges. A kifizetés az egyetlen, ami még hátravan, majd a játék visszaáll, és egy új kezdődik (Általában a rendes játékot nem játsszák le, mert alacsony az értéke, és csak az alapárat fizetik ki).
  6. A játék végén a győzteseket kifizetik. Számla vagy előhívó nélkül, az alapdíj egyszerű egyjátékos nyereményekért jár. Ha volt számláló, fontos, hogy a számláló előtagjait, valamint a számláló típusát és mennyiségét is figyelembe vegyük. Könnyen előfordulhat, hogy pénz az ablakban helyzet alakul ki, ha a kifizetés a végső összesítés kiszámítása előtt történik, ezért addig várjon.

 

kép forrása: https://ultiblog.hu/wp-content/uploads/2022/01/makk11.png

 

Érdekelhet még

aktívan pihenni

Aktívan pihenni

Publikálta - 2023-07-22 0
A pihenést mindenkinek prioritásként kell kezelnie. A pihenés kulcsfontosságú a munkánk elvégzéséhez és céljaink eléréséhez szükséges lelki és fizikai egészségünk…
gombát szedni

Gombát szedni

Publikálta - 2023-09-11 0
Természetes ehető gombák bővelkednek, és a kiegyensúlyozott étrend létfontosságú részét képezik. Az erdei gombák gyűjtése során a legfontosabb, hogy mindig…
elkerülni a jetlaget

Elkerülni a jetlaget

Publikálta - 2023-08-01 0
Még a legcsodálatosabb nyaralást is elronthatja a jetlag, a fáradtság érzése, amelyet több időzóna átlépése okoz. A hosszabb vakáció előre…