Használt autó adatai

Az úgynevezett járműszolgáltatási platform elindításának köszönhetően a legfontosabb információk mostantól egyetlen helyen megtalálhatók. A járművével kapcsolatos információk lekérdezéséért nem kell fizetnie semmit.

A Belügyminisztérium  munkájának köszönhetően a különböző hivatalok által tárolt jármű-nyilvántartási adatokat összevonták. Januártól kezdődően a jármű azonosító száma alapján Ön is meg tud majd állapítani bizonyos információkat a járművéről, például annak műszaki adatait.

Az aktuális futásteljesítményt, a járművel történt esetleges ütközésekről készült nyilvántartást, valamint az eredetiségvizsgálat során készült fényképeket.
Ezen kívül egy mobiltelefonokra való alkalmazás is rendelkezésre áll majd. A tulajdonos személyazonosításra alkalmas adataihoz azonban sehol sem lehet majd hozzáférni.

Az ügyfélkapun keresztül a rendszer bárki számára hozzáférhető, anélkül, hogy a tulajdonjog igazolására szükség lenne, és mennyiségi korlátozásokkal sem kell számolni. Január végétől kezdődően a járművezetők is hozzáférhetnek az informatikai rendszerhez, amelyet hivatalosan járműszolgáltatási platformnak neveznek.

A járműszolgáltatási platform alkalmazási rendszere
Az ügyfelek a jármű-életciklus-szolgáltatási rendszernek köszönhetően egyetlen szolgáltatási felületen keresztül lekérdezhetik egy vagy több járműre vonatkozó adatokat, amelyek származhatnak nyilvánosan elérhető forrásból, vagy akár a jármű teljes életciklusát lefedhetik, a jármű gyártásától a bontási jegyzőkönyv kiállításáig. Ez a járműéletciklus-szolgáltatási rendszer elsődleges célja.

Ki használhatja ezt a rendszert?
A JSZP-ben bárki kezdeményezhet keresést ingyenesen és a keresés jogalapjára és céljára vonatkozó indoklás nélkül. Az egyetlen dolog, ami szükséges, az az ügyfél-azonosító, ami azt jelenti, hogy bárki, aki ezzel rendelkezik, bármikor és bármilyen módon használhatja a rendszert, akár csak kíváncsiságból is. Nyomatékosan javasoljuk, hogy használt jármű vásárlása előtt vegyék igénybe, és ha az eladó nem hajlandó megadni a jármű rendszámát, akkor ez potenciálisan gyanús körülményként fel kell, hogy hívja fel a figyelmet.

Hogyan működik?
A rendszer használata nagyon egyszerű; mindössze annyit kell tennie, hogy beírja a jármű rendszámát a lekérdezőfelületre, és bejelöli a megfelelő négyzetben a minket érdeklő információkat. A rendszámot kötelező megadni, és magyar nyelven kell formázni. Ennek oka egyébként az, hogy a JSZP csak a Magyarországon nyilvántartott járművekről tud információt szolgáltatni. Amikor először használod a rendszert, a rendszer automatikusan döntést hoz, és elektronikus levél formájában elküldi neked. Ez a döntés adja meg Önnek a jármű használatának engedélyét. Ezt követően korlátlan számú keresést végezhetünk, amelynek eredményét vagy azonnal megjeleníti számunkra, vagy letölthetjük.

Mely információk kereshetők le?

  • A származás és az eredetiség ellenőrzésére vonatkozó adatokat.
  • a korábbi kilométer-számlálási adatok
  • a technológia jelenlegi állapotára vonatkozó adatok
  • a regisztrációs folyamatra vonatkozó esetleges korlátozásokra vonatkozó részletek
  • járműazonosító és dokumentációs adatok
  • 2019 után a biztosítási és káreseménytörténeti adatok bizalmasan kezelendők! A jelenlegi és korábbi tulajdonosokra vonatkozó személyes adatokat bizalmasan kezeljük!

Mennyi időt vesz igénybe egy lekérdezés lefuttatása?
Mivel a rendszerhez online lehet hozzáférni, és a lekérdezett adatokat azonnal szolgáltatja, Öntől csak annyi időt kell kérni, amennyi a lekérdezés lefuttatásához szükséges.

Milyen árat kell fizetni érte?
A kiváló hír az, hogy a rendszer használata egyáltalán nem kerül semmibe bárkinek, aki rendelkezik ügyfél-azonosítóval. Ha még nem rendelkezik érvényes azonosító kártyával, bármelyik okmányirodában benyújthat egy ingyenes igazolvány iránti kérelmet.

 

 

Érdekelhet még

facebook fiók törlése

Facebook fiók törlése

Publikálta - 2022-10-14 0
Hogyan lehet végleg megszabadulni a fiókomtól? Ha a Facebook hitelesítő adatait használod az Oculus platformhoz való hozzáféréshez, akkor a fiók…
boríték címzése

Boríték Címzése

Publikálta - 2022-08-16 0
Ha időt szán a boríték gondos megcímzésére, biztos lehet benne, hogy levele eljut a címzetthez. A címzés helye ugyanolyan fontos,…
g-mail

Gmail levél rendszerezés

Publikálta - 2022-11-08 0
Azoknak a Gmail-felhasználóknak, akik rendszeresen számos e-mailt kapnak, idővel kihívást jelenthet, hogy mindent kézben tartsanak. A Gmailben a kommunikáció követésének…
meghatalmazás írása

Meghatalmazás Írása

Publikálta - 2022-08-11 0
Egyszerűen fogalmazva, mi is az a meghatalmazás? A meghatalmazás egy harmadik személyt hatalmaz meg arra, hogy hivatalos vagy nem hivatalos…
Youtube videó letöltés

Youtube videó letöltés

Publikálta - 2022-07-18 0
Hogyan tölthetsz le zenéket  a YouTube-ról, könnyen követhető lépésekre bontva. Készítsen másolatot a letölteni kívánt YouTube-videó weboldalcíméről (URL). Kattintson a…