blansírozás

Blansírozás

807 0

A gyümölcsök és zöldségek fagyasztóba helyezése a legbiztosabb módszer a frissesség megőrzésére. Sajnos sok zöldség és néhány gyümölcs gyorsan elveszíti ízét, és gumiszerűvé, íztelenné és színtelenné válik, miután a hűtőszekrényben tárolják. Természetes lédús és ropogós állagukat megőrizheted, ha blansírozod a zöldségeket, ami azt jelenti, hogy rövid ideig melegíted, majd hővel sokkolod őket. Ráadásul ez egy fantasztikus módszer a gyümölcsök hámozásának egyszerűsítésére.

 • Egy lábasban vizet forraljunk fel.  Ha zöldségeket blansírozunk, szórjuk meg őket sóval; ha gyümölcsöket blansírozunk, adhatunk hozzá cukrot. A víz színének elhalványulását megakadályozhatja, ha némi szódabikarbónát vagy citromlevet keverj bele.
 • Készítsd elő a gyümölcsöket és zöldségeket megmosva. Ha a zöldségeket a fagyasztóba akarod tenni, akkor először fel kell vágnod őket.
 • Tedd bele a forrásban lévő vízbe, és hagyd főni néhány percig; a pontos idő a méret és a hozzávalók függvényében változik. A blansírozás időzítésekor indítsd el az órát, amikor a víz újra forrásban van. Az alábbiakban néhány hozzávetőleges főzési időt adunk meg:
  5-9 perc: káposztafélék, brokkoli, bab
  3-5 perc: kelbimbó, zöldborsó és spenót
  3-4 perc: karfiolnak, karalábénak, sárgarépának
  3 perc: gomba, spárga
  1-2 perc: barack, paradicsom pucolásához (ha mélyhűtőbe akarod tenni, akkor nem kell blansírozni)
 • Amikor kiveszed őket, meg kell találnod azt a pillanatot, amikor, ha még egy kicsit a forró vízben hagyod őket, szinte teljesen átfőnek, ha még néhány másodpercet adsz nekik. Miután egy szűrő segítségével gyorsan kivettük őket, jéghidegre előkészített vizet adhatunk hozzá. Ha a csapból folyó víz elég hideg, egyszerűen bőven önthetünk rájuk hideg vizet.
 • Miután kihűltek, le kell csepegtetni őket. Tedd őket zacskókba, ha a fagyasztóba akarod tenni, és máris kész. A gyümölcsök hámozását már most elkezdheted, ha így szeretnél megszabadulni a héjuktól. Ha még gyorsabban szeretnéd elvégezni a feladatot, használhatsz kést is.

 

Érdekelhet még

mosószoda

Mosószóda használata

Publikálta - 2022-12-08 0
A mosószódát többféleképpen lehet használni a mosás hatékonyságának javítására: kombinálható mosószerrel, hogy növelje az előbbi hatékonyságát, vagy önmagában is használható…
fondant

Fondant készítése

Publikálta - 2022-12-11 0
Hozzávalók: 6 evőkanál víz 1 evőkanál őrölt zselatin (8-10 g) 2 evőkanál méz 1 evőkanál margarin kb. 90-100 dkg porcukor…
sziklakertet építeni

Sziklakertet építeni

Publikálta - 2024-04-16 0
Tavaszodik, új életre kell a természet , így bizonyára neked is megfordult már a fejedben, hogy hogyan dobhatnád fel a…
füvesítés

Füvesíteni

Publikálta - 2023-04-03 0
Igaz az, hogy mindenki másnak mindig jobban megy a füvesítés? Ez nem feltétlenül van így. A megfelelő módszer egyszerű; ez…
ragasztópisztoly

Ragasztópisztoly használata

Publikálta - 2022-11-24 0
TIPP 1: A ragasztópisztoly előkészítése: Használat előtt mindig győződj meg arról, hogy a ragasztópisztoly jó állapotban van, és szükség esetén…