egyszeri-anyasagi-tamogatas

Anyasági támogatás igénylése

607 0

Hová mehetek, és mit kell tennem ahhoz, hogy megkapjam az anyasági ellátást?
Az igénylőlapokat személyesen a családtámogatási kifizetőhelyen lehet benyújtani, vagy postai úton a kérelmező szülő munkáltatójához lehet eljuttatni.
Ha azonban ez nem így van, akkor a kérelmet a jelenlegi lakóhelye szerinti megyében található járási hivatalban is benyújthatja.
Az anyasági támogatás iránti kérelem hivatalos formanyomtatvány kitöltésével. A nyomtatványt átveheti a helyi járási hivatalban, a kormányhivatalban, vagy letöltheti itt a honlapról.
Az ellátást igényelheti online, írásban a szükséges mellékletekkel, személyesen egy ügyfélszolgálati központban vagy egy kormányhivatalban.

Ki kap anyasági támogatást?
A szülőanya, ha terhessége alatt legalább négyszer szült (vagy koraszülés esetén egyszer), az örökbefogadó szülők, ha az örökbefogadást a szüléstől számított hat hónapon belül véglegesítették, és a gyám, ha az örökbefogadást a szüléstől számított hat hónapon belül véglegesítették, bírósági határozat alapján.

Mikor és hogyan fizetik az anyasági támogatást?
Ha a kérelem hiánytalan, a beérkezéstől számított 8 napon belül feldolgozzák, és ha az anya jogosult a szülési szabadságra járó pénzre, a pénzt ezt követően a lehető leghamarabb folyósítják. Az ellátást az igénylő bankszámlájára vagy a Magyar Államkincstár Magyar Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához benyújtott igénylőlapon megadott címre küldik. Azonnali készpénzkifizetésre nincs lehetőség.

Mit kell a kérelem nyomtatványhoz mellékelni?

  • a kérelmező természetes személyazonosságának igazolására egy kormány által kiállított fényképes személyazonosító igazolványt, útlevelet vagy hasonló okmányt
  • a kormány által kiállított fényképes személyazonosító igazolvány vagy útlevél másolata; az elhunyt gyermek halva születését igazoló eredeti dokumentum; a szülészorvos, nőgyógyász, szülésznő vagy bába által kiállított születési anyakönyvi kivonat másolata, aki a gyermeket világra hozta; valamint az igazoló orvos által kiállított igazolás arról, hogy az anyát a terhessége alatt legalább négyszer, koraszülés esetén pedig egyszer látták.
  • Ha az anya a támogatás kiadása előtt meghalt, az anya halotti anyakönyvi kivonatának másolatára van szükség; ha az örökbefogadó szülő nyújtja be az igényt, a születési anyakönyvi kivonatra nincs szükség.
  • Ha a szülőanya hitelt érdemlően igazolni tudja, hogy terhessége alatt legalább öt hónapig megszakítás nélkül terhes volt, a bizonyítványra nincs szükség.

 

kép forrása: https://www.brendon.hu/images/uploaded/blog/2022februar/egyszeri-anyasagi-tamogatas.jpg

Érdekelhet még

brunch

Bruncholni

Publikálta - 2023-04-09 0
Reggeli + ebéd = Brunch angolul. A brunch, angolul késői reggeli, amely magában foglalja az ebédet is, a szó másik…
eljegyzési gyűrű kiválasztása

Eljegyzési gyűrű kiválasztása

Publikálta - 2022-07-24 0
HOGYAN VÁLASSZUK KI AZ ELJEGYZÉSI GYŰRŰ FOGLALATÁT Amikor eljegyzési gyűrűt szeretne vásárolni leendő feleségének, az egyik legfontosabb döntés, amit meg…
Skype letöltés

Skype Letöltés

Publikálta - 2022-07-22 0
A Skype használatának részletes bemutatása A Skype lehetővé teszi, hogy kapcsolatot tartson fenn a távol élő szeretteivel. Rendszeresen beszél telefonon…
szabadságok kiszámolása

Szabadság kiszámolása

Publikálta - 2023-04-22 0
A törvény különböző szempontok figyelembevételével határozza meg a szabadságok ütemezését. Az alapszabadság és a pótszabadság összeadódik, és így kapjuk meg…
Nászajándék ötletet kitalálni

Nászajándék ötletet kitalálni

Publikálta - 2023-08-26 0
A pár boldogsága a házasságban éri el a tetőfokát. Éppen ezért, ha a meghívott vendégek az egész családot magukban foglalják,…