felismerni a hamis pénzt

Felismerni a hamis pénzt

Publikálva: at 08:19
371 0

Egyes hamisítók egyre bonyolultabb technológiákat alkalmaznak, miközben a bankjegyeket egyre fejlettebb eljárásokkal készítik a hamisítás elkerülése érdekében. Összeállítottunk egy listát a hamis bankjegyek észlelésének módjairól.

  • A legegyszerűbb módszer az UV-A és UV-C-s fényű pénzvizsgáló használata. Ennél a motívumok UV-A fényben zöld színben, míg UV-C fényben piros színben világítanak.  Bár a jó minőségű hamisítványok még átmennek az UV-A teszten, de a pirosra váltást már nem tudják megcsinálni. Ezzel a módszerrel 100% biztonsággal meg lehet állapítani, hogy hamis-e a bankjegy.
  • Esetleg beszerezhetsz bankjegyellenőrző tollat (ún. varázsceruzát) is, amely a valódi bankjegyeken nem hagy nyomot, ezzel szemben a hamisítványokkal, amelyeket fekete színnel jelzi. Ez azon az elven működik, hogy a valódi bankjegy gyapot alapú papírral készül. A szakértők azonban nem tartják 100%-os megbízhatóságúnak.
  • Leginkább a 10 000 és 20 000 forintos bankjegyeknél kell gyanakodni, ezek teszik ki az összes bankjegy-hamisítvány háromnegyedét (52, illetve 26 százalékát)!
  • Vizsgáld meg a szabad szemmel is jól látható jeleket.
    –  Fordíts a pénzt a fény felé.  A valódi bankjegy vízjele kissé olyan, mint egy szellemkép, s mindig megegyezik a portréval.
    – Nézd meg a fénycsíkot. Hologramos hatásúnak kell lennie. Ezen mindig megtalálható apró számokkal az adott bankjegy címletértéke.

 

  • Ha pénztárosként dolgozol, akkor vegyél fel jegyzőkönyvet, ha felmerül a hamis bankjegy gyanúja, majd juttasd el az MNB-nek.

Érdekelhet még

hitel felvétel

Hitel Felvétel

Publikálta - 2022-08-15 0
Mivel vannak olyan helyzetek, amikor nem rendelkezünk elegendő pénzügyi forrással céljaink eléréséhez, kidolgoztuk a kölcsönök koncepcióját. Az elmúlt években maga…
gázszámla csökkentése

gázszámla csökkentés

Publikálta - 2022-07-20 0
Hogyan tudom csökkenteni a gázszámlámat? A gázfelhasználás és természetesen a gáz ára is drámaian megnő télen. Bizonyos megvalósítható lehetőségek kihasználásával…
online bankkártyával fizetni

Online bankkártyával fizetni

Publikálta - 2023-08-21 0
A bankkártyával történő internetes vásárlások gyorsan és egyszerűen végrehajthatóak. Íme a bankkártyás online vásárláshoz szükséges útmutatás. Válaszd ki azt a…
diákhitel törlesztése

Diákhitel törlesztése

Publikálta - 2023-04-11 0
Mikortól kell törleszteni? A  hallgatói jogviszonyod megszűnését követő negyedik hónapban köteles vagy megkezdeni a befizetéseket. Ha azonban a türelmi idő…