tojás frissesége

Tojás frissesége

727 0

Sokféle módszer létezik annak megállapítására, hogy a tojás még friss-e vagy sem. Ha a tojások már egy ideje a kamrában pihennek, és nem biztos benne, hogy még fogyaszthatóak, elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket, ha egyesével feltöröd őket.

Megfelelően tárolva egy doboz friss tojás a vásárlást követően legalább egy hónapig eltartható. A biztonság kedvéért mindig jobb kétszer is ellenőrizni és teszteket végezni. Abban az esetben, ha a húsvét előtti napokban túlköltekeztél, vagy ha már előre feltöltötted a kamrát vészhelyzeti készletekkel, az alábbi eljárásokkal megállapíthatod, hogy a tojások még fogyaszthatóak-e.

Feltörés előtt

Vizes módszer:

  • Ez az egyik legismertebb módszer, és csak körülbelül egy percet vesz igénybe. A módszer elsődleges előnye, hogy nem kell feltörni a tojásokat annak megállapításához, hogy azok záptojások-e vagy sem. Mivel a levegő idővel felhalmozódik a tojásban, ezzel a módszerrel meghatározható a tojás kora.
  • Az eljárás során egy tálat meg kell tölteni hideg vízzel, és minden tojást egyenként bele kell dobni. Amelyik a tál aljára süllyed, az a legfrissebb, amelyik középen úszik vagy a tál alján lebeg, az már nem friss, de még ehető, és amelyik a tetején úszik, az a romlott. Ez utóbbit nem szabad nyersen fogyasztani, ezért nem szabad a tiramisuba tenni, de sütés vagy főzés után nyugodtan fogyasztható.

A tojás megrázása:

  • Egyszerűbb megközelítés, mint a nedves módszer, de kisebb a siker valószínűsége. Amikor egy tojás megöregszik, a benne lévő fehérje kiszárad, és a benne lévő levegő mennyisége megnő. Ha megrázod, és az meginog vagy kotyog, akkor valószínűleg nem friss.

Feltörés után

A sárgája és a fehérje összefolyik:
A friss tojás szétválasztása könnyű, mert a sárgája a helyén marad, és maga a tojás kerek, a fehérje pedig kerek. Ami még rosszabb, ha a tojás romlott, a sárgája és a fehérje összeolvad. A zavaros fehérje és a lapos sárgája azt jelzi, hogy a tojás régi, de melegítés után felhasználható.

 

Érdekelhet még

bodzaszörp készítése

Bodzaszörp Készítése

Publikálta - 2022-07-29 0
A bodzaszörp nemcsak frissítő, hanem könnyen elkészíthető is, különösen a meleg nyári hónapokban. Bár ennek a receptnek sokféle változata kering…
égési sérülés

Égési sérülés kezelése

Publikálta - 2022-11-19 0
Az égések és égések kezelése attól függ, hogy az égetés milyen mély. 1. fokú égéskezelés: Az égési sérülés hideg vízzel…
füldugulás kezelése

Füldugulás megszüntetése

Publikálta - 2023-01-31 0
A füldugulás bármely életkorú embert érinthet, az év bármely szakában. A kiváltó októl függően ez a zavaró és kellemetlen tünet…
flódni sütemény

Flódni Sütemény

Publikálta - 2022-09-29 0
Hozzávalók: Tészta: 80 dkg finomliszt 35 dkg vaj 8 dkg porcukor 1.5 dkg friss élesztő 4 db tojássárgája 2 dl…