sziklakertet építeni

Sziklakertet építeni

Publikálva: at 12:24
242 0

Tavaszodik, új életre kell a természet , így bizonyára neked is megfordult már a fejedben, hogy hogyan dobhatnád fel a kertedet. Egy sziklakert tökéletes dísze lehet az udvarodnak, ráadásul ha magadnak csinálod akkor a saját igényeidre szabhatod. A végeredmény meg fog érni  minden fáradozást, így érdemes belekezdeni!

  • Válaszd ki a helyet a kertben! Szinte bármilyen talajban létrehozhatod a saját sziklakertedet, azonban érdemes lejtős területet választanod, optimálisan északi és délkeleti oldallal szembenézőt.  A lejtők esetében több funkciót is be tud tölteni a sziklakert, mert nem csak szép, de olyan helyre kerül, ahol a fűnyírás vagy talajkezelés megterhelő lenne.
  • Válaszd ki a kertedhez hozzáillő sziklákat! Érdemes a sziklatípusokat nem keverni. A homokkő, mészkő, gránitszikla vagy különböző üledékes kőzetek mind megfelelnek a célnak. Egységes színű, nagyobb méretű köveket válassz, mert az apró kavicsokból nem épül szép sziklakert.
  • Kezdj gyomirtással, majd képezz vízelvezető réteget!  A kiválasztott helyről 30-40 centimér mélységben távolítsd el a talajt, majd a vízáteresztő kavicsréteget, és durva murvát rakj a helyére. A sziklakert alapját képző sziklák lehetnek akármilyenek, akár betontömbök is, hiszen ezek úgy sem fognak látszódni.
  • Alakítsd ki a sziklakert szerkezetét!  Miután már készen vannak a talaji előkészületek, a nagyobb sziklatömböket rakd be, és párhuzamosan végezd el az  ültető közeg beépítését is!  Váltakozva legyen a függőleges és a vízszintes terület is, így a későbbi vízelvezetést is gondtalanul megoldhatod.
  • A növényeket telepítsd be! A sziklák közt kimaradt területekre ültess növényeket, váltakozva örökzöldeket, lombhullatókat, illetve évelő virágokat! Ezeket egymástól elkülönülve ültesd!

Ne emelj földkupacot, hanem alapozz, mielőtt bármilyen sziklát elhelyeznél ugyanis ha ezt nem teszed meg, a talaj igen gyorsan meg fog süllyedni!
Ne a növény legyen a jelentős hanem a kő.
Akkor jó a keverék, ha a víz egyből keresztüljárja!
Legyenek mozgathatók a sziklák, vagyis egy ember is meg tudja őket emelni.

 

Érdekelhet még

steaket sütni

Steaket sütni

Publikálta - 2023-06-07 0
A kiváló minőségű hús kiválasztása és a tökéletesre időzített sütés elengedhetetlen az ízletes steakhez. A hús beszerzése és elkészítése nem…
epret választani

Epret választani

Publikálta - 2024-02-27 0
Az eperszezon egyik legnagyobb kihívása a legfinomabb és legédesebb eper kutatása. Az eperválaszték igen nagy lehet a különböző piacokon, zöldségesnél…
kankalin gondozása

Kankalin gondozása

Publikálta - 2022-11-11 0
A primrózák, a szivárvány színeiben pompázó apró virágok az egyik legkorábbi és legmegbízhatóbb jelzője annak, hogy a virágüzletekben és a…
az autót télen ápolni

Az autót télen ápolni

Publikálta - 2024-02-13 0
A téli hideg ugyanis nem csak az emberi szervezetet terheli meg. A zord időjárás bizony az autónkon is nyomot hagy.…
tulipán gondozása

Tulipán Gondozása

Publikálta - 2022-08-13 0
A tulipán (Tulipa sp. ) a számos hagymás virág közül kiemelkedik sokféleségével és széles körű vonzerejével. Könnyedén lehet egész tavasszal…